Albaniada Fjalori Gjuhes Shqipe
Dhuroni
Menu

Dallëndyshe
nga Albaniada

Nga Fjalori i gjuhes Shqipe - Albaniada

DALLËNDYSHE, f. sh.

1. Zog shtegtar i vogël sa trumcaku, me krahë të mprehtë, me bisht të bigëzuar si gërshërë e me sqep të hollë, që fluturon shpejt e me zhdërvjelltësi të madhe dhe e bën folenë zakonisht nën strehët e ndërtesave. / Foleja e dallëndyshes. Erdhën dallëndyshet. Dallëndyshet janë lajmëtaret e pranverës.

2. Pjesë e avlëmendit, e ndarë si bigë, që shërben për të mbajtur varur lisat e pëlhurës.

3. Kunj i vogël druri që lidh dorezën e parmendës me shtizën.

4. Pjesa e butë e thundrës së kalit.


  • Dallëndyshja e parë shenja e parë e diçkaje që do të vijë me shumicë; ai që çan i pari drejt diçkaje të re e pak të njohur. Janë si zogjtë e dallëndyshes janë fare të brishtë e të pafuqishëm dhe kanë nevojë për ndihmë, përkrahje e kujdes të drejtpërdrejtë. / Qumësht dallëndysheje, gjëra të mira. Me një dallëndyshe (me një lule) s'vjen pranvera (behari) fj.u..


.

Login Rreth NeshKontaktKonfidencaTermat
Logoreci.com